Železná skúška - Walk through the world of books

Železná skúška


Autor:Holly Black,  Cassandra Clare 
Názov v originály: Magisterium: The iron trial
Vydavateľstvo: YOLI/ Slovart
Počet strán:280/296

Cover done for the "Magisterium -  The Iron Trial" by Holly Black and Cassandra Clare, all rights reserved to Scholastic.


Popis knihy:
Dvanásťročný Callum Hunt odmalička vie, že ak by sa niekedy zaplietol s mágiou, znamenalo by to preňho smrteľné nebezpečenstvo. Keď dostane pozvánku na vstupnú „železnú“ skúšku do magistéria, tajomnej čarodejníckej školy, rozhodne sa za každú cenu neuspieť. Lenže majster Rufus si ho napriek tomu vyberie za učňa. A tak chlapec prichádza do školy v podzemných jaskyniach, na miesto s magickou, ale aj zlovestnou históriou a neistou budúcnosťou. Žiakov tu učia čarovať a je to celkom zábavné, lenže zároveň ich pripravujú na to, že raz možno budú musieť zachraňovať svet pred Nepriateľom smrti. Call sa prvý raz v živote necíti ako čudák a dokonca verí, že si v magistériu nájde priateľov. Lenže železná skúška je iba začiatok a to najťažšie ho ešte len čaká.

Môj názor:
Oheň chce horieť. 
Voda chce plynúť. 
Vzduch chce stúpať. 
Zem chce spájať. 
Chaos chce pohlcovať. 
A Call chce žiť. 


Voyage, original illustration from Magisterium: The Iron Trial written by Holly Black and Cassandra Clare and Illustrated by Scott M. Fischer | R. MICHELSON GALLERIESPo vojne medzi mágmi a nepriateľom smrti Constatiton Maddenom (toto meno si zapamätajte, môže byť ešte celkom dôležité) si celý kúzelný svet myslí, že je mŕtvy. Samozrejme, následky vojny sú veľmi kruté. Mnoho mágov prišlo o život. Callunova matka zomrela tiež, jeho otec bol zničený z jej smrti. Preto odmalička vychovával Calla tak, že svet mágie môže pre neho znamenať smrteľné nebezpečenstvo. Lenže, keď mi príde pozvánka na železnú skúšku, je rozhodnutý ju pokaziť. A verte mi, bude sa snažiť veľmi ukážkovo. Bohužiaľ, aj napriek jeho obrovskej snahe si ho vyberie majster Rufus. 


...,,Pamätaj čo tvoj otec povedal o mágii. chlapče. Bude ťa to stať všetko."...

   Ocitá sa v podzemných jaskyniach, ktoré sú obrovské, temné a ukrývajú občas nebezpečné stvorenia. Navyše, dá sa v nich veľmi ľahko stratiť... Call stretáva Aarona a Tamaru, spolu s nimi bude tvoriť skupinu, ktorú bude viesť kto iný ako samotný majster Rufus. 

...,,Kto by už chcel byť človekom?! Ľudské srdcia sa lámu. Ľudské kosti praskajú. Ľudská koža sa trhá..."....

Book 2 chapter 1 illustration - Call and Havoc   Call postupne zisťuje, že magistérium nie je až také zlé ako tvrdil jeho otec. Call spolu s jeho kamarátmi sa učia mágii ohňa, vody, vzduchu a zeme. Lenže, čo ak jeden z nich ovláda aj veľmi zriedkavý druh mágie, mágiu chaosu. Veci sa trochu zmenia.... Navyše, Call si nájde zvieracieho kamaráta, v ktorom j chaos...

...,,Všetky elementy majú protiváhu. Protiváhou ohňa je voda. Protiváhou vzduchu je zem. Protiváhou chaosu je vzduch."...

  Čo také by som ešte mala spomenúť? Oh spomínate, ako som na začiatku spomínala nepriateľa smrti? Ten je v knihe veľmi dôležitý... Navyše, komu môžete v Magistériu skutočne veriť? Pretože, nezabúdajte, rodina aj priatelia Vás môžu kedykoľvek zradiť...

...,,Ty ani nevieš, čo si."...
 
    Ku knihe musím povedať, že bola úžasné. Pokiaľ milujete Harryho Pottera tak vám srdiečko určite ukradne aj Magistérium. Príbeh je jednoducho a zaujímavo napísaný. Postavy sú...úžasné. Call je drzý, vtipný a.. Zistíte o ňom v závere jednu informáciu, ktoré Vás skutočne prekvapí. Zbožňujem nápad so školou v podzemí, v jedení lišajníkov, ktoré majú rôzne príchute.
   Zápletku v knihe trochu tušíte, ale aj tak Vám vyrazí dych, keď si to prečítate. Navyše, štýl akým bola kniha písaná je veľmi zábavný a čitateľný. Verím, že pokiaľ a rozhodnete knihu prečítať, že to neoľutujete.
  Asi viete, že sú vydané dve verzie tejto knihy. Ja osobne, preferujem tú staršiu od YOLI, ktorá ma pôvodnú obálku (zistila som, že obe sú pôvedné, takže tú farebnejšiu), pretože milujem ilustrácie v knihách. Takže ma trochu mrzí, že v slovenskom preklade vyšli len dve tieto časti.. Ale vyriešila som to kúpením si českej verzie...Dobre to bola len nepodstatná časť tejto recenzie. Na kvalitu knihy to nemá absolútne žiadnu váhu.

Moje hodnotenie: 86%

Žiadne komentáre: