Trón zo skla - Walk through the world of books

Trón zo skla


Autor: Sarah J. Maas
Názov v originály: Throne of Glass
Vydavateľstvo: Slovart
Počet strán: 375

Popis knihy:
V krajine bez akejkoľvek mágie, kde vládne krutý kráľ, je na kráľovský dvor povolaná najnebezpečnejšia nájomná vrahyňa. Prichádza, aby získala späť svoju slobodu, nie aby zabila kráľa. Ak v turnaji porazí dvadsaťtri nájomných vrahov, zlodejov a žoldnierov, prepustia ju z väzenia a po štvorročnej službe ako kráľova šampiónka získa späť svoju slobodu. 
Jej meno je Celaena Sardothien. Korunný princ si Celaenu na túto úlohu najal a je jej jediným spojencom. Kapitán kráľovskej gardy je zas jej pravým ochrancom. V komnatách a chodbách Zámku zo skla sa však schováva niečo oveľa nebezpečnejšie... A keď začne Celaeniných protivníkov niekto po jednom likvidovať, jej zápas o slobodu sa mení na boj o holé prežitie. Tajomný nepriateľ sa totiž neuspokojí, kým nebude ležať celý svet v troskách.

Môj názor:
   Najskôr zase začnem s tým, že som sa úplne zamilovala do obálky. Z prednej strany je iná ak zo zadnej strany? Akože vážne? Epické. Keď knihu otvoríte uvidíte úplne úžasnú mapu a myslím, že nie som jediná, ktorá mapy v knihách miluje. Ja viem, opakujem sa z minulej recenzie ale proste oh... Dobre myslím, že viete čo potom nasleduje ak ste niekedy čítali knihy od SJM. Na ďalšej strane máme ako sa vyslovujú jednotlivé mená a mestá. Áno je to dobrá pomôcka, ale občas čítam mená podľa toho ako sa mi to páči.  
   Poďme sa pozrieť na samotný príbeh. Príbeh začína v Endovieri, čo je pracovný tábor, kde väznia politických väzňov, zlodejov a každého koho sa kráľ rozhodne uväzniť. Zo začiatku, nám autorka ukazuje aké ťažké sú podmienky v tomto tábore. Ľudia tu zvyčajne nevydržia ani pár mesiacov, ale hlavná hrdinka Celaena je tu už rok. Celaena na slobode bola najznámejšia nájomná vrahyňa. Práve vďaka jej schopnostiam v jeden deň dostane možnosť odísť. Keď sa zjaví korunný princ a kapitán stráži, princ jej dá návrh  aby bojovala v turnaji ako jeho šampión. Pokiaľ vyhraje, stane sa kráľovou dýkou a po 4 rokoch v jeho službách získa úplnú slobodu. Ak nevyhrá, vráti sa späť. Celkom dobrá  motivácia, aby sa snažila vyhrať turnaj čo myslíte?
Celaenu som si zamilovala na prvých stranách. Je to hlavná hrdinka, ktorá je tvrdohlavá, nebojácna, inteligentná. Je vtipná, drzá a dokáže ma rozosmiať. Potom, princ Dorian on je.. iný akoby človek čakal od princa, ktorého otec je krutý kráľ (a krutý je ešte možno mierne slovo). Dorian, je milý, citlivý, vtipný, šarmantný...  Jednoducho, dokáže Vás okúzliť

....,,Nevidím dôvod, prečo by ste niekoho mal nútiť do klaňania. To gesto predsa slúži na prejavenie oddanosti a rešpektu“...

Ako sa dalo čakať, Celaena príjme jeho ponuku a spoločne odídu do Riftholdu, do skleneného zámku. Postupne, zisťujeme prečo Celaena nenávidí to  mesto, ten zámok aj kráľa.
   Celaena, začne trénovať s kapitánom stráži Chaolom, ktorý ju skutočne v láske nemá.  Chaol je hm, dosť svojský, silný a verný korune. Takže, keď má na starosti niekoho ako je Celaene, ktorá je verná len sebe určite nikto neprekvapí, že ju považuje za nepriateľa. Z nepriateľstva medzi nimi, vznikne krehké priateľstvo, ktoré možno prerastie do niečoho väčšieho. A možno nie... Čo si ale hneď všimnite, je úžasné silné priateľstvo medzi Chaolom a Dorianom. Chaol, je dosť svojský, oddaný korune a svojmu najlepšiemu priateľovi, pre ktorého je ochotný položiť svoj život. Pre svojho priateľa je ochotný obetovať všetko, aj svoje šťastie.
  Celaena, súťaži pod inou identitou. Pre súťažiacich a všetkých dvoranov je len zlodejka šperkov. Takto sa zoznámi aj s princeznou Nehemou, ktorá prišla na zámok z iného kráľovstvá na diplomatické stretnutie ak to tak môžem nazvať. Zase, priateľstvo, medzi tými dvoma dámami, je tak úžasne vykreslené, od momentu kedy sa stretnú až do poslednej strany. Musím uznať, že autorka naozaj nádherne vykresľuje vzťahy medzi postavami.

...,,Mená nie sú dôležité. Dôležité je to, čo leží vo vnútri.“...

    Celaena si na zámku užíva luxus. Má rada šperky, nádherne šaty dobré jedlo a knihy... a práve knihy ju zblížia s princom Dorianom. Ich vzťah sa začne prehlbovať, takže, žeby v knihe nechýbal zamilovaný trojuholník?
   Ale veci sa nám začnú komplikovať, pretože v hrade číha obrovské nebezpečenstvo. Celaena bojuje  turnaji ale turnaj nie je jediné s čim sa musí vysporiadať. V hrade číha obrovské nebezpečenstvo a prekvapivo je na našej hlavnej hrdinke aby ho zastavila. Ako to všetko skončí? Vyhraje Celaena turnaj aj napriek menším alebo väčším intrigám? A aké nebezpečenstvo číha v chodbách skleneného hradu?   

....,,Moje meno je Celaena Sardothien. Ale nezáleží na tom, či moje meno je Celaena alebo Lillian alebo mrcha, pretože by som vás stále porazila bez ohľadu na to, ako ma voláte.“...

Celkové zhrnutie:
Ako som písala na začiatku, začiatok príbehu nebol úplne najakčnejší ale niečo vás vždy nútilo pokračovať v čítaní. Ani si neuvedomíte kedy a príbeh vás pohltí. Samozrejme, kniha nebola úplne dokonalá a našli sa tam nejaký chybičky ale nebolo to katastrofálne. Určite odporúčam si túto knihu prečítať a s čistím svedomím môžem povedať, že aj keď Vás prvá kniha neohúri ostatné Vám môžu vyraziť dych. Tak ako mne. Tak skúste dať šancu Celaene a jej príbehu.


Moje hodnotenie: 90%

Žiadne komentáre: